טבח ה-7 באוקטובר זעזע את ישראל וקיבל ביטוי בפעילויות שונות, בהן אמנותיות.
קרן בראון לצילום התגייסה לטובת הנצחת האירועים הקשים ותיעוד הנגב המערבי, הקהילות והתושבים שנפגעו בהם. הקרן נטלה חלק במיזמים אמנותיים שייצגו את השפעת הטבח על החברה הישראלית.
נחל עוז – צילומים
הפעילות הראשונה בה נטלה חלק קרן בראון ויצאה לפעילות, היא תערוכת "נחל עוז – צילומים" במוזיאון בית שטורמן שבקיבוץ עין חרוד מאוחד. את התערוכה אצרו עפרה ברעם וגיא רז, שהוא גם היועץ המקצועי לקרן בראון לצילום.
האוצרים שמו לעצמם למטרה להכיר לציבור את קיבוץ נחל עוז ומורשתו. הם בחרו לתת במה לתערוכות שהוצגו בקיבוץ והצגתן נקטעה בשבעה באוקטובר, ולהציג תצלומים מהעבר השופכים אור על חיי הקיבוץ.
התערוכה נפתחה בדצמבר 2023 והציגו בה הצלמים ורנר בראון, ברוך רביב, משה גרוס, טום אורן־דננברג ודנה אריאלי.
את פתיחת התערוכה בפני חברי נחל עוז, ליוותה הרצאה אותה העביר גיא רז בשם "הקיבוץ המצולם בעולם" ובה הוצגו צילומים משנות פעילות הקיבוץ לצד הסברים על הרקע לצילומם.
בין הצילומים בתערוכה, כיכבו תצלומיו של ורנר בראון שביקר בנחל עוז בימי הקמתו ותיעד את חיי היום יום בו. לצד חיי משק תוססים, הציג בראון את התמודדות חברי הקיבוץ עם האתגרים הביטחוניים שלא פסקו מאז ועד ימינו.
התרגשות רבה נרשמה בקהל חברי הקיבוץ, כשפגשו את הצילומים משנים עברו ובהם זיהו את עצמם ואת חבריהם לקהילה המשגשגת שספגה מכה קשה במתקפת חמאס.
התערוכה ביקשה לחזק את תחושת השייכות למקום של חברי נחל עוז שפונו מביתם, וזוכים לבית חם בקיבוץ משמר העמק, תוך הבעת הזדהות עימם בימים הלא קלים שלאחר המתקפה.
צלם הדברים – אלבום דרום
פרופ' דנה אריאלי, צלמת וחוקרת היסטוריה העוסקת בתחום הצילום, החלה לאחר טבח ה-7 באוקטובר, שבו נרצח ידידה גדעון פאוקר מקיבוץ ניר עוז לפרסם בדף הפייסבוק שלה, תצלומים המתעדים את הנגב המערבי.
במשך מעל 100 ימים, פורסמו תצלומיהם של צלמים שונים שהציגו את חוויותיהם מהנגב המערבי, מבעד לעדשות מצלמותיהם.
פרופ' אריאלי פנתה לקרן בראון בתמיכה בפרויקט המיוחד והחשוב. הקרן נרתמה לסייע בהפיכת הפרויקט לתערוכה פיזית ולספר.
הצילומים אוגדו לתערוכה רחבת היקף במוזיאון פתח תקווה לאמנות ובמוזיאון ראשונים לתולדות פתח תקווה.
בתערוכה צֶלם הדברים: אלבום דרום, באוצרות משותפת של פרופ’ אריאלי וד”ר אירנה גורדון, הציגו 107 צלמות וצלמים עבודות צילום העוסקות בנגב המערבי לאורך השנים, לפני השבעה באוקטובר ואחריו. נפרשו בה אינספור אופני צילום – צילום אמנותי, מבוים, עיתונאי ותיעודי, לצד עבודות וידאו.
בתצלומים שתיעדו את הנגב המערבי והוצגו בתערוכה, תצלומיו של ורנר בראון שתיעדו את החיים באזור בשנות החמישים.
אלבום דרום – צלמים ישראלים במחווה לנגד המערבי
הפרויקט אותו החלה פרופ' דנה אריאלי בפייסבוק, הפך לתערוכה פיזית ולאחר מכן לספר שאיגד את עבודות הצילום שנאספו.
קרן בראון סייעה במימון הספר שיצא בהוצאת ידיעות ספרים בשם "אלבום דרום: צלמים ישראלים במחווה לנגב המערבי".
הספר מציג את סיפורו המצולם של הנגב המערבי מאז עלו היישובים הראשונים על הקרקע בשנות החמישים ועד היום. לצד תצלומים היסטוריים שצולמו באופקים, בשדרות, בניר עוז, בנחל עוז, בבארי ובעוד עשרות אתרים בימי קום המדינה, משתקפים האתגרים הייחודיים עימם התמודדו תושבי עוטף עזה בעיקר מאז ראשית שנות האלפיים, עת החלו נוחתים קסאמים באזור. החיים לצד הגדר, הגבול עם עזה, הולידו אתגרים בלתי פוסקים ששיאם באירועי ה-7 באוקטובר.